Upplev naturen, skogen och landsbygden på Eriksgården

Om oss

Om oss

Jag har sedan barndomen alltid haft ett stort djurintresse och i vuxen ålder även genuint intresse för skog och natur. Jag är uppvuxen på en lantgård där vi hade mjölkkor, några grisar, hästar och jakthundar. Jag är utbildad ekonom och har jobbat som administratör/ekonomiassistent, men nu är jag trädgårdsarbetare.

Sedan 2004 har jag även utbildning inom hållbart familjeskogsbruk och logistik. Mars-2009 tog jag C-behörighet för tung lastbil och gör uppdragskörningar vid behov. Maj 2009 blev jag certifierad naturupplevelseguide. (Högskolan Kalmar). Februari-2013 blev jag certifierad NLP Practitioner.

2014 blev min utbildning till brukskörningskusk på 40 v vid Kuskutbildningen i Strömsholm klar. Jag har också utbildning som instruktör i brukskörning genom föreningen Sveriges hästkörare. Steg 1 2013, Steg 2 2014, Repetition Steg 1 2017.

På Eriksgården (tidigare kallad Karl-Eriksgården, 1860-1900) som ligger inom Fjälster by i Tuna socken, Vimmerby kommun har jag bott sedan april 2006. Djuren som bor här är en flock hästar av rasen ardenner, gotlandsruss, en katt, en hund och en skock höns.

Jag använder mina hästar till att köra hem timmer och ved, som jag själv hugger, ifrån skogen. Jag utför olika sorters uppdragskörningar./hästskjuts. Jag kör ris, gödsel och stängselmaterial med hjälp av häst. Jag harvar, sätter/ kupar potatis, sår spannmål, slår hö och skördar.

Allt tyngre jobb försöker jag ta hjälp av häst för att underlätta min egen arbetsinsats. Vid uppdragskörningar används ofta parhästar.

Jag vill vidareförmedla hur hästen användes förr och hur modernisering har skett. Hästen kan även i dagens samhälle vara till stor nytta. Några nyare användningsområden är att använda dem till gräsklippning av stora allmänna gräsytor, sopkörning och krattning av  grusgångar, använda dem inom omsorgen mm.

Jag har en vision om att få fler att inse att man kan använda hästen till mer än vad som görs idag.
Alla djur även människan vill känna sig behövd och vara sysselsatt. Denna vision ligger till grund för de häst-/skogsdagar som jag arrangerar och för de kurser i körningens konst som vi erbjuder kontinuerligt. Jag brinner även för att dela med mig av kunskap om hästhantering och samspel/kommunikation mellan häst och människa.

Jag erbjuder hästliga upplevelser här på Eriksgården sedan januari-2010 både till närboende och till turister. Här erbjuds även boende, bo på lantgård, körkurser med häst.
F-skattsedel och ansvarsförsäkring finns!

Hästar som finns på Eriksgården:

Pralinen, född 2012. Ardenner E: Parell U: Tiffany UE: Dominant. Godkänd avelshingst, kastrerad okt 2019. Inkörd för allehanda redskap och vagnar. Han används i jord- och skogsbruksarbete och evenemangskörningar. Han är född här på gården.

Tilja, född 2017. Ardenner E: Terbonid UE Dominant. Används i verksamhetskörning. Egen uppfödning, mor är Tiffany.

Movitz, född 2008. Gotlandsruss E: Miklas U: Welinda Används i körning och ponnyridning.

Används i körning och ponnyridning

Era, född 2020. Ardenner. E: Pralinen UE: Finnör  Grundinkörd för harv, kälke, vagn. Påbörjad inridning.

Hästar som har funnits här på gården:

Tiffany, född 2006 .Ardenner  E: Dominant, U: Tanita UE: Jim
Hon kom till mig i maj 2010 tillsammans med sitt föl Safira som då var 3 veckor gammal. Tiffany blev inkörd under hösten 2010 och har ingått i verksamheten, allt i från turismkörning, jord- och skogsbruksuppdrag, turridning och övriga eventuppdrag. R.I.P  

Isadora ”Isa” född 2005. E: Krabat, U: Isabell
Hon kom till Eriksgården 2006, vid 9 månaders ålder. Född hos min far Erik Svensson i Målilla.
Isa har varit klippan i min verksamhet men nu springer hon omkring på de evigt gröna ängarna. R.I.P.

Safira, född 2010. Ardenner E: Sacarol U: Tiffany. Såldes som tvååring till Ulla Olsson i Falköping

Surprise, född 2011. Ardennerkorsning E: okänd, U: Frida UE: Krabat  Surprise bor nu i Åtvidaberg.

Junett, född 2013, Ardenner E: Jubend, U: Tiffany  Junett bor nu i Svartebäcken, Mullsjö.

Docka, född 2005. Ardenner. E: Sacarol  Kom till Eriksgården i augusti 2014, blev inkörd och gjorde sina första skogsuppdrag här innan hon i mars 2015 flyttade till sin nya ägare Cecilia Berntsson i Arvika.

Titan, född 2015. Ardenner E: Terbonid, U:Tiffany flyttade hösten 2015, bor nu i Norge. 

Elis, född 2010, Nordsvensk brukshäst. Flyttade i januari-2016 till Älvdalen.

Pontus, född 2011. Ardenner E: Sacarol U: Fia UE: Elegant. Flyttade i augusti-2016 till Värmland. Han ingick i verksamheten här i allehanda körning. En fantastisk häst som har gått för allehanda redskap/vagnar både enbet och i par. Han har en speciell plats i mitt hjärta då jag körde in honom alldeles själv och han blev en sådan klippa!

Mattis, född 2015. Ardenner E: Marvin UE: Bonid Grundinkörd med böjledrag och vagn. Flyttat sommaren 2017 till Värmland.

Bläsa, född 2000. Ardenner E: Sacarol UE: Flaré. Har använts till allehanda körning och turridning. Död 2017. R.I.P

Kruse, född 2013. Ardenner E: Kanon UE: Akvavit Grundinkörd för kälke, böjledrag. Flyttat hösten 2017 till Värmland.

Brage, född 2014. Ardenner E: Rutger UE:Caruso Grundinkörd för kälke, böjledrag. Flyttat vintern 2017 till Dalarna.

Stella, född 2015. Tinkerkorsning, påbörjad inkörning, dragit linor/sax. Fått nya ägare i Januari 2018.

Jim, född 2012. Ardenner E. Balder UE: Krabat Grundinkörd, saxat ut ved/timmer. Fått ny ägare i Februari 2018 Flyttat till Värmland.

Duke, född 2014. Ardenner. E: Matrosen UE: Kuno Te Zande  Flyttad till Värmland 2018. Ägare: Pär-Anders Nilsson

Triumf, född 2018. Ardenner E: Parell UE: Dominant Flyttad i december 2018.

Sanna, född 2014. Ardenner E: Luric UE: Jubend    Flyttad i januari 2019.

Molly, född 2009. Ardenner: E: Parell UE: Dacke  Flyttad i februari 2019.

Stjärna, född 2016. Ardenner E:  Munterson UE: Rom Grundinkörd, såld 2019 till Västergötland.

Pompe, född 1998. Ardenner E: Carton, U: Manda UE: Amandus Har funnits hos mig sedan 2012, har använts i turismkörning, ridturer, jord- och skogsbruksuppdrag och bröllopskörningar. Död 2019. R.I.P

Rasmus, född 2009. Ardenner. E: Barry UE: Rosal Används i allehanda körning, går för griplastarvagn. Ägs av Pär-Anders Nilsson, bor i Värmland sedan 2018.

Helge Lo, född 2005. Gotlandsruss. E: Skärmnäs Pigall UE: Julle Flyttat till Södertälje 2020.

Fjälster (som är en levande by)  ligger 15 km sydost om Vimmerby. Mitt i Astrid Lindgrens småländska natur. Upplev de verkliga natur- och kulturmiljöerna som du har lärt känna i Astrids alla böcker.

Härifrån är det inte långt till Glasriket, som bjuder på ytterligare kulturella miljöer.